اصلیترین مدرک برای خروج از کشور پاسپورت است. پاسپورت شما مشخص کنندهی امتیاز شما برای سفر به کشورهای دیگر دنیا است و به نوعی اعتبار کشور شما را در میان سایر کشورها تا حدودی مشخص میکند. در اوایل سال ۲۰۲۰ لیستی از اعتبار گذرنامههای جهان منتشر شده بود که ایران در این لیست، هم رده با کشورهای بنگلادش، کنگو و اریتره بوده و امکان سفر به ۴۱ کشور بدون ویزا وجود داشت. در واقع در اوایل سال ۲۰۲۰، اعتبار گذرنامه ایران در جایگاه ۹۸ قرار داشت اما اکنون اوضاع تغییر کرده است.
رتبه پاسپورت ایرانی
در میان ۱۹۹ کشور جهان، پاسپورت ایرانی رتبه ی ۱۹۴ را دارد، در حالی که در سال ۲۰۱۹ در رتبه ۱۰۱ قرار داشت و تنها با گذشتن یک سال، ارزشش تا این حد پایین آمده است. براساس آخرین اطلاعات از سایت پاسپورت ایندکس، دارندهی یک گذرنامه ایرانی تنها میتواند به 3 کشور ترکیه، میکرونزی و هائیتی بدون ویزا و به 2 کشور هند و ساحل عاج با ویزای الکترونیک سفر کند.
اخذ پاسپورت دوم راهی برای سفر آزادانه
اگر به هر دلیلی قصد مسافرت به کشورهای حوزه شینگن و انگلستان را داشته باشید، با اخذ پاسپورت دوم میتوانید بدون نیاز به درخواست ویزا آزادانه سفر کنید. روشهای اخذ شهروندی و کسب پاسپورت دوم از طریق سرمایهگذاری (مانند اخذ پاسپورت دومینیکا) شامل برنامههایی میشود که فرد بدون پیش نیاز تحصیلات، مدرک زبان یا حضور فیزیکی و تنها با انجام سرمایهگذاری یا کمک بلاعوض به دولت کشور مربوطه، شهروندی و پاسپورت آن کشور را دریافت میکند.